Webtilgængelighed

Tilgængelighed i web omhandler en række principper og teknikker til sikring af at alle mennesker kan anvende et websted - herunder også mennesker med et handicap.

farveblind

Er dit websted af høj kvalitet?

Websteder af høj kvalitet og deres brugervenlighed går hånd-i-hånd med implementeringen af webtilgængelighed. Webtilgængelighed sikrer at alle mennesker - handicap eller ej - har en god brugeroplevelse gennem blandt andet sikring af rette kontrastforhold, synlighed af elementer og visuelt hierarki. 

En anden måde at se det på er: Hvis du designede en bygning, ville du så ikke gerne have at alle - selv handicappede - kunne tilgå den?

Det er faktisk loven

Fra 23. september 2020 skal alle offentlige organers websteder overholde WCAG 2.1 standarden som en del af lovgivningen. Denne lovgivning gælder i dag allerede nye websteder, men fra efteråret 2020 skal dette altså også gælde de ældre websteder.

Værdiskabelse for alle

Retningslinjerne tager blandt andet højde for mennesker med fysisk handicap, farveblindhed eller synsnedsættelse. Derfor skal det meget nøje overvejes i hvilke tilfælde man kan tillade sig ikke at inkludere disse brugere. Der vil alle dage være forskel på hvilken målgruppe ens websted henvender sig til, men det er i yderst sjældne tilfælde, at det egentlig er i orden helt at ekskludere disse brugere - og hvornår ved man egentlig hvor mange i ens målgruppe, der vil have brug for webtilgængelighed?

Vi ved naturligvis godt, at retningslinjerne er til for at gøre websteder tilgængelige til netop mennesker med særlige behov, men tit og ofte vil tiltagene faktisk gavne alle. Tiltagene gør blandt andet farveforhold mere tydelige, skaber mulighed for navigation med tastatur og viser bedre indikatorer på interaktive elementer.

Et stort antal brugere udelukkes

Faktisk er det en markant del af det potentielle antal brugere, som udelukkes fra at anvende webstedet ved ikke at følge disse retningslinjer.  I 2016 udgav Europa-Parlamentet en artikel omkring webtilgængelighed, hvori det anslås, at der er omkring 80 millioner mennesker i Europa, som har behov for hjælp til at anvende websteder. Dette tal estimeres til at stige til 120 millioner omkring 2020.

Kontrasten mellem farverne var for lav i sektionen for UCLs nyhedsbrev og måtte derfor redesignes.

nyhedsbrev

Har du tjek på din webtilgængelighed?

Hos LAIT har vi skærpet fokus området omkring webtilgængelighed. Vi mener, at dette er en absolut nødvendighed for at skabe brugervenlige løsninger. Derfor har vi dedikerede medarbejdere til at skabe fokus omkring webtilgængelighed. Vi brænder for at lave de absolut bedste løsninger - og dem skal alle naturligvis kunne have glæde af.

Kom i godt selskab

Vi har allerede hjulpet Odense Kommune, Center for Offentlig Innovation (COI) og UCL med at gøre deres løsninger tilgængelige.

Det vi tilbyder

  • Udarbejdelse af webstedsanalyse

  • Identificering af problemer i forhold til webtilgængelighed

  • Sparring og rådgivning til løsning af problemstillinger

  • Implementering af valgte løsninger

SKAL VI SIKRE TILGÆNGELIGHEDEN PÅ DIT WEBSTED? KONTAKT OS HER