PWA’er bliver et bedre og bedre alternativ til native apps

  • #knowhow
Nr. 22 25.02.2021

Den såkaldte PWA-teknologi vinder større og større indpas i disse år. Teknologien gør hjemmesider i stand til at opføre sig som apps og er især relevant for mindre virksomheder, der ikke har behov for få udviklet en traditionel native app fra bunden.

Den skal ikke installeres via App Store eller Google Play Store. Den skal ikke aktivt opdateres af brugeren, og den er nemmere at udvikle end en traditionel native app, fordi den ikke kræver et separat kodesprog.

Progressive web apps (PWA), der bedst kan karakteriseres som en hjemmeside, der opfører sig som en app, bliver i stigende grad et alternativ til traditionelle native apps. Især for små og mellemstore virksomheder, der ikke har behov for alle funktionaliteterne i en app, men som gerne vil gøre deres hjemmeside så nem at tilgå og bruge fra en mobil platform som muligt.

- I den brede offentlighed er PWA stadig en forholdsvis ukendt teknologi, men det er en teknologi, der er relevant for rigtig mange virksomheder, idet den ikke er så udviklingstung som en traditionel app, siger Sebastian Falborg Jørgensen, backend udvikler hos LAIT, der oplever en voksende interesse for PWA-teknologien.

Kendes fra Twitter

En PWA er teknisk set en hjemmeside, der er optimeret til brug på mobile platforme, og som man tilgår via et ikon på ens telefon eller app. Twitter og Trivago er to velkendte eksempler på PWA’er, men i princippet kunne det være alle typer virksomheder eller organisationer, der har en hjemmeside, som bruges på daglig basis af brugerne.

- Vi udvikler for eksempel i øjeblikket en PWA til en kunde, som har en webshop, der bruges hyppigt af virksomhedens kunder. Brugerne efterspurgte derfor en app, men det de i virkeligheden havde brug for, var let adgang til webshoppen. Og det er lettere for virksomheden med en PWA, eftersom de ikke skal opdatere og vedligeholde både en app og et website, forklarer Anders Bootsmann, frontend udvikler hos LAIT.

scanpipe-pwa

PWA'er med flere og flere features

Den kundecase er et godt eksempel på, at en PWA-løsning i mange tilfælde kan tilgodese kundens behov, hvis man ikke har brug for deciderede spil eller avancerede animationer.

Samtidig bliver der hele tiden føjet nye funktioner til PWA’en. For nylig blev det muligt at sende push-beskeder, hvis man anvender PWA’er på en Android-telefon, og det forventes, at dén integration også kommer til iOS inden for en overskuelig fremtid.

- Der bliver hele tiden tilføjet nye funktionaliteter til PWA-teknologien, der gør, at en PWA opfører sig mere og mere som en traditionel app. Så det er helt sikkert en teknologi, vi forventer os meget af i fremtiden, slutter Sebastian Falborg Jørgensen.

 Her skal du bruge en PWA:

  1. Hvis brugerne ofte tilgår din hjemmeside fra deres telefon

  2. Hvis du ikke ønsker at skulle vedligeholde både en app og en hjemmeside

  3. Hvis du ønsker færre udgifter til udvikling, redesign og vedligehold

Her skal du bruge en native app:

  1. Hvis du har behov for spil eller avancerede animationer

  2. Hvis du har brug for dyb integration med brugerens telefon

  3. Hvis du ikke vil være for afhængig af en internetforbindelse